Piątek, 17.04.2020r.

TEMAT DNIA: SKĄD SIĘ BIERZE SER?

Hej Przedszkolaki! To już ostatnie nasze spotkanie w tym tygodniu i ostatnia wizyta w gospodarstwie.

 

  1. ZAGADKA

Dziś przedstawimy wam nową bohaterkę dnia, dzięki której możemy dbać o nasze zdrowie i przygotowywać przepyszne potrawy. Jesteście ciekawi kto to taki? Odgadnijcie zagadkę a znajdziecie odpowiedź.

 

Chociaż bywa czarno-biała i zieloną trawę zjada,

mleko daje śnieżnobiałe – zagadka to nie lada.

Przed deszczem się w oborze chowa

i głośno muczy – wiesz kto to? (krowa)


  1. ZABAWA DYDAKTYCZNA

Przyjrzyjcie się obrazkom. Spróbujcie odpowiedzieć na pytania:

 

 

  1. Jak wygląda krowa?
  2. Co je?
  3. Co nam „daje” krowa?
  4. Skąd się bierze mleko?
  5. Dlaczego powinniśmy pić mleko?

  1. DLACZEGO MLEKO JEST TAK WAŻNE?

Poproś rodziców, aby opowiedzieli Ci o witaminach i minerałach znajdujących się w mleku i jaki mają wpływ na nasze zdrowie.

*RODZICU, dostosuj ilość informacji do stopnia ciekawości swojego dziecka.

 

 

  • białko – podstawowy element budulcowy organizmu ludzkiego, z którego zbudowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie; zawarta w mleku kazeina ma właściwości nawilżające skórę, a dzięki białkom skóra jest mocna i ujędrniona;
  • lipidy – są niezwykle ważne dla skóry, którą zabezpieczają przed odparowaniem wody i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, chłód czy promieniowanie słoneczne;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – spełniają w organizmie wiele funkcji, między innymi zapobiegają przesuszaniu skóry, biorą udział w metabolizmie cholesterolu, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, pobudzają regenerację nabłonka i tkanki łącznej;
  • kwas mlekowy – bakterie kwasu mlekowego sprzyjają produkcji kolagenu, poprawiają odporność, regulują przemianę materii i poprawiają stan skóry;
  • wapń – jest to ważny budulec kości i zębów, który oprócz tego bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu nerwów i mięśni. Zwiększa wydzielanie enzymu odpowiadającego m.in. za spalanie tłuszczu;
  • witaminę A – pomaga zachować młody wygląd skóry i dobry wzrok;
  • witaminę B12 – niezbędna do produkcji czerwonych krwinek;
  • fosfor – odpowiedzialny za stan kości;
  • magnez – wspomaga pracę komórek nerwowych;
  • potas – reguluje gospodarkę wodną organizmu i ciśnienie krwi;
  • inne witaminy – w tym witaminy C, D, E, K, PP oraz witaminy z grupy B.

  1. WIERSZ „TYLKO NIC NIE MÓWCIE KROWIE”

Przeczytajcie wiersz a potem rozwiążcie zadanie.

„Tylko nic nie mówcie krowie” Halina Szayerowa

Nabiał – produkt smaczny, zdrowy.

Dostajemy go od krowy.

Tylko nic nie mówcie krowie.

Jak się krowa o tym dowie,

to się jej przewróci w głowie

i gotowa narozrabiać.

I przestanie nabiał dawać,

czyli: masło, mleko, sery, i śmietanę na desery!

 

Czy wiesz, czym jest nabiał? To produkty, które otrzymujemy z mleka. Przyjrzyj się obrazkom i powiedz, jak nazywają się te produkty.

 


  1. ZABAWA GRAFOMOTORYCZNA

Otocz pętlą, połącz linią lub pokoloruj te produkty, które otrzymujemy dzięki krowie. Czy potrafisz powiedzieć, co oprócz nabiału otrzymujemy dzięki krowie?

 


  1. UKŁADANKA

Wydrukujcie obrazek i przetnijcie go wzdłuż narysowanych linii. Powstaną z niego puzzle, które będziecie mogli układać.

 


  1. PRACA PLASTYCZNA „PREZENTY OD KROWY”

Wydrukujcie elementy kolorowanki. Ułóżcie go w całość i naklejcie na dużą kartkę lub sklejcie od spodu taśmą klejącą i pokolorujcie. Poszukajcie w domu gazetek reklamowych ze sklepów spożywczych. Wybierzcie i wytnijcie te produkty spożywcze, które powstają z mleka i naklejcie je wokół sylwety krowy.

 

PDF 1


  1. EKSPERYMENT „TĘCZOWA BURZA NA MLEKU”

Spróbujcie przeprowadzić z rodzicami eksperyment z wykorzystaniem mleka.

 

 

Co jest potrzebne do przeprowadzenia doświadczenia?

  1. Talerz z mlekiem (najlepiej tłuste)
  2. Barwniki spożywcze (np. rozpuszczone w wodzie barwniki do jajek) lub rozwodnione farby
  3. Płyn do mycia naczyń
  4. Patyczki kosmetyczne
  5. Opcjonalnie brokat

 

Jak to zrobić?

Najpierw należy nalać trochę mleka do talerza, następnie wlać do niego kilka kropel barwników spożywczych. Możecie dosypać również trochę brokatu. Następnie namaczamy patyczek kosmetyczny w płynie do mycia naczyń i dotykamy powierzchni mleka. Kolorowy pokaz gotowy.

 

Jak to działa?

Barwniki spożywcze mają mniejszą gęstość niż mleko, więc pozostają zawieszone pomiędzy molekułami tłuszczu. Płyn do mycia naczyń rozbija molekuły tłuszczu (a jednak reklamy czasami mówią prawdę) i pozwala barwnikom rozprzestrzenić się w mleku.

https://www.youtube.com/watch?v=MYRWigC-aB0


  1. ZABAWY W KUCHNI

Zachęcamy do przygotowania potraw z wykorzystaniem nabiału. Możecie przygotować np. pyszny twarożek na kanapki. Wystarczy wymieszać  biały ser, z jogurtem lub śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem. Smacznego!