Propozycje aktywności dla dzieci z grupy ,,Maczki” – środa 08.04.2020
Temat dnia: ,,Pieczemy chleb!”
Najpierw chleb pokroję.
(uderzamy lekko brzegami dłoni po plecach dziecka)
Potem posmaruję.
(głaszczemy całą powierzchnią dłoni plecy)
Na to ser położę.
(przykładamy wiele razy i na krótko dłonie do pleców)
Pomidora dołożę.
(rysujemy małe kółka na plecach)
I posolę, i popieprzę.
(dotykamy delikatnie plecy, przebierając palcami)
Żeby wszystko było lepsze.
(masujemy)
Już nie powiem ani słowa,
(ugniatamy delikatnie)
bo kanapka jest gotowa.
(robimy wielkie „aaaaam”, chwytamy dziecko i oczywiście… zjadamy!)
,,Okrągły, podłużny, chrupiący i świeży.
Jesz go na śniadanie, na stole w koszyku leży.
Nożem go pokroisz, cienkie kromki zrobisz, dżemem posmarujesz
I zdrowe kanapki z niego przygotujesz.” (chleb)
,,Pachnący chlebek w sklepie czeka na ciebie.
To pan w białej czapce piecze go dla ciebie.” (piekarz)
Po odgadnięciu zagadek proponuję małą rozmowę na temat chleba. Można zadać pytania takie jak: Co to jest chleb? Z czego się go robi? Kto zajmuje się pieczeniem chleba? Czy znasz jakieś rodzaje pieczywa? (pomocne mogą być poniższe ilustracje). Które wypieki należą do twoich ulubionych i dlaczego? Na podstawie ilustracji dziecko może także spróbować określić kształt pieczywa danego rodzaju. Na zakończenie tego zadania można zaproponować zabawę w piekarza i upieczenie pysznego, pachnącego chleba!
,,Szybki chleb pszenny”
Składniki:
* (w tym przepisie szklanka ma pojemność 250 ml)
Przygotowanie:
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, drożdże oraz cukier. Mieszamy. Dolewamy ciepłą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne – ok. 5 do 10 minut. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią, wyjmujemy i formujemy okrągły bochenek. Smarujemy go za pomocą pędzelka ciepłą wodą z odrobiną oliwy. Nacinamy ostrym nożem, aby nie popękał (ok 3 nacięcia). Przekładamy na płaską blaszkę sypniętą mąką lub otrębami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 190°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 35-45 minut do uzyskania rumianej, chrupiącej skórki. Studzimy na kratce.
Proszę pamiętać, że są to propozycje, część z nich można w razie potrzeby zmodyfikować. Nie ma obowiązku realizowania wszystkich propozycji. Jeśli chcieliby Państwo podzielić się np. zdjęciem z wykonania jednego z proponowanych zadań można podesłać je na mojego e-maila alicjaharasimowicz@gmail.com