Czwartek – 16.04.2020

Temat dnia: Jak powstaje chleb?

 

  1. Pieczywo.

Wydrukujcie obrazki przedstawiające różne rodzaje pieczywa i rozółóżcie na stoliku. Zadaniem dziecka jest rozpoznanie i nazwanie pieczywa oraz charakteryzacja (porównuje kolor, wielkość, strukturę i kształt „rogalik – podłużny, owalny itd.”). Rodzic prosi dziecko, by używało przy opisywaniu jak największej liczby przymiotników.

 


  1. Jak powstaje chleb?

Omówienie procesu powstawania chleba na podstawie historyjki obrazkowej.

 



  1. Skąd się bierze chleb? – pogadanka na temat różnych rodzajów mąki, z której pozyskuje się

produkty piekarskie.

Rodzic zadaje dziecku pytania:

  • Skąd się bierze chleb?
  • Czy wszystkie rodzaje pieczywa, które były przedstawione na obrazkach, były zrobione z jednego rodzaju mąki?
  • Z czego wytwarza się pieczywo?
  • Jakie rodzaje mąki jeszcze wyróżniamy? (ziemniaczana, żytnia, razowa, kukurydziana, jaglana, lniana).

W miarę możliwości zalecam dać dziecku do spróbowania różne rodzaje pieczywa.


  1. Zadania matematyczne.

https://szaloneliczby.pl/prawa-lewa/


  1. Przepis na domowe bułeczki.

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
¾ szklanki letniej wody
1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
1 ½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła

  1. Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem.
  3. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.

  1. Karty pracy.